gufferier.dk

Fødevarer uden kulhydrater

Jeg skrev den anden dag om en lynkur, hvor man ikke må spise fødevarer der indeholder kulhydrater. Dette indlæg vil prøve at komme med lidt råd omkring det at finde mad uden kulhydrater, for det er faktisk ikke så nemt.

Madvarer uden kulhydraterDet største problem for mig at udføre tidligere nævnte lynkur er at finde råvarer uden kulhydrater – og jeg har været alle de store supermarkeder igennem og tjekke et utal af varedeklarationer. Jeg vil prøve at dele det lidt op i måltider.

Morgenmad uden kulhydrater

Morgenmaden er faktisk den sværeste at finde, men hvis man ikke er for kræsen kan følgende bruges:

Æg

Energiindholdet i et helt æg udgør ca. 652 kJ og fordeler sig således:
32 % protein
3 % kulhydrat
65 % fedt

Hvis du vælger at droppe blommen, så undgår du alt fedtet i ægget, og tilbage er der næsten kun protein. Æggeviden består af 90% protein, næsten resten er vand.

Ost

Der er ikke kulhydrater i ost, det er ren fedt og protein, hvilket kan gøre det til en god morgenmad uden kulhydrater. Bare husk at købe en ost der ikke er alt for fed.

Torskerogn

Stegt på en pande kan det godt bruges til morgenmad, måske ikke folks favoritspise, men det er fyldt med gode proteiner og 0 kulhydrater.

Salat og grøntsager

Hold dig til et par forskellige grøntsager som agurker, radiser, iceberg salat, spinat, bambusskud, bønnespirer, asparges og peberfrugt. Der er lidt kulhydrater i, men ikke ret meget.

Frokost uden kulhydrater

Det bliver lidt nemmere jo længere frem på dagen vi kommer. Husk at du ikke kan spise rugbrød her – det indeholder godt nok masser af gode fibre, men også masser af kulhydrater. Så vi skal have lidt alternativer.

Fiskefilet

Fisk er en fantastisk fødevare som ikke indeholder kulhydrater. Et par gode fiskefilet’er til frokost er altid lækkert. Bare husk at købe dem uden panering. Dertil kan du jo så koge et par æg. Hvis du er til det, så er kaviar også en mulighed.

Laks

Igen, alt fisk er godt, og om det er røget laks eller en laksefilet betyder ikke så meget – bare du synes det smager godt.

Tun

Hvorfor ikke lave en tunsalat med friske grøntsager og en dåse tun. Fyld i med tomater, salat, agurker, gulerødder, blomkål og så videre.

Kylling

Kylling er også et fantastisk dyr, da dets kød ikke indeholder kulhydrater. Derfor kan godt spise en masse kylling, enten i skiver eller som små stykker der er stegt på panden og smidt i en god salat.

Feta ost

En god salat må du gerne krydre med lidt feta ost, som føles lidt fed og derfor kan give en god mæthedsfølelse.

Aftensmad uden kulhydrater

Det varme måltid om aftenen kan man sagtens lave til et rigtig lækkert måltid.

Kalkun

Kalkun indeholder ikke kulhydrat, så god mulighed for at lave noget med det kød.

Omelet

Æg var jo godt, så hvorfor ikke lave en god omelet og koge nogle gode grøntsager og ligge ovenpå.

Salat – Grøntsager

Som jeg skrev tidligere – grøntsager og salat kan du godt spise, og det er samtidig også rigtig sundt at spise.

Comments

 1. http://www.scdiet.org/2recipes/index.html
  Der er absolut ingen grund til at undvære lækker mad på en lav kulhydrat kur.

  Dog er det forkert at spise fedtfattigt hvis man begrænser kylhydrat indtaget så drastisk som der er lagt op til.
  Der findes masser af bøger omkring emnet.

  Jeg vil anbefale: Life without bread – How a low carbohydrate diet can save your life.
  Samt: The Primal Blueprint

  Så vil man få det fulde udbytte af at gå på en livslang kulhydrat fattig men fedtrig diæt.

  • Brian og Camilla says:

   Kan du kort uddybe hvorfor det er forkert at spise fedtfattigt samtidigt..

   • Tommy Brun Olesen says:

    Fedt er faktisk med til at sætte turbo på vægtabet når man er på en “low carb” eller “zero carb” kur.

    En kur helt uden kulhydrater kaldes også for en ketolyse kur. Ordet “ketolyse” er sammensat af ordene ketose (der er den form for fedtforbrænding kroppen omsættes til, når man indtager meget få kulhydrater), og lipolyse (der er et andet ord for fedtopløsning).

    Og nu til svaret på jeres spørgsmål:

    Grunden til at det er vigtigt at indtage rigelige mængder fedt når man er på en “low carb” kur, er, at kroppen skal bruge brændstof for at organismen (krop og hjerne) kan fungere. Dette brændstof anskaffer den sig enten ved fedt eller kulhydrater. Hjernen kan dog kun anvende glukose (et kulhydrat) som brændstof, og idet kulhydraterne er fjernet fra kosten tvinges organismen til at omdanne fedtet (som hjernen ikke kan forbrænde) til ketonstoffer. Da kroppens muskler sagtens kan forbrænde fedt er kroppen efter nogle dage i en tilstand hvor den næsten kun forbrænder fedt.

    Det er vigtigt også at indtage rigelige mængder af proteiner, da kroppens muskler ellers ville tære på musklerne før den begyndte at bruge af fedtet.

    I kan læse meget mere om dette emne i Torkil Pædkær Andersens bog “Slank med ketosekuren”. Bogen kan stærkt anbefales.

    Mvh, Tommy Brun Olesen

    • Hej Tommy
     Håber det er ok jeg henvender mig her og at du kan hjælpe mig.
     Jeg kan ikke finde nogen steder hvor mange kulhydragter jeg må få om dagen mens jeg er på kuren. Måske du ved det og vil være sød at skrive det til mig
     Vh
     Malene

     • Anja Pedersen says:

      Jeg er begyndt på ketolyse kuren. Det er 20g kulhydragter for mænd og 15 for kvinder :)

     • Kvinder må få maks 10 g og mænd maks 20 g kulhydrat på en dag (mænd har mere muskel masse som kan forbrænde det).
      Det skal også nævnes at med alt det fedt man har i blodet så er der en risiko for åreforkalkninger hvis man gør det for længe. Men der er også en stor risiko forbundet med at være svært overvægtig. Jeg vil også tilføje at de ikke anbefaler at man dyrker hård motion mens man er på kuren, jeg kan dog ikke huske hvorfor men jeg tror det har noget med alt det opløste fedt som løber rundt i årene.
      Min oplevelse de gange jeg har prøvet kuren er at hvis man følger den nøje og overholder det meget lave kulhydrat indtag så smider man mellem 400-500 g af sin vægt hver eneste dag når man er i ketolyse fasen (starter et par dage inde i kuren). Selvom man spiser bearnaise sovs, gammeldags flæskesvær og alt det andet og ligger på sofaen uden at dyrke det mindste motion.
      På apoteket kan man købe sådan nogle tisse sticks som viser hvor mange keton stoffer man udskiller og det er rigtigt godt til at følge med i om kuren virker og at man spiser rigtigt. (nok fedt og ikke for mange kulhydrater).

      Hans…

 2. Rettelse:
  Der er kulhydrater i gulerødder, i form af stivelse. Dette gælder alle rodfrugter.
  Du bør desuden også undgå broccoli og kål.

  @ Brian og Camilla:
  Måske kan jeg svare på det:
  Kroppen har to energikilder at benytte sig af. Fedt og kulhydrater, hvor kulhydrater er den energikilde kroppen har nemmest ved at forbrænde og derfor forbrændes denne først. (Mange kulhydrater = ingen fedtforbrænding).
  Hvis du ikke får nogle kulhydrater ind i løbet af dagen er kroppen nødsaget til at forbrænde fedt. = vægttab.
  Hvis du derimod heller ikke indtager fedt har kroppen (især hjernen) ikke noget “benzin” og vil gå i stå efter noget tid.
  Dette er sådan jeg jeg har opfattet processen. HVis nogle er uenige må i meget gerne rette mig…
  Håber at det kan bruges! :)

 3. @ Sune

  Dit svar til Camilla og Brian er 100% den samme opfattelse jeg har og har fået fortalt af eksperter.

  Du har også ret i, at der er kulhydrater i alle rodfrugter i form af stivelse, tror kartofler er det værste. Men som jeg også har forstået er rødbedden, guleroden, selleri m.m. langt fra så slem som ris, pasta, bulgur og brød.
  Dvs, hvis dit aften måltid består af et fedtfattigt stykke kød med tilhørende ovenstående rodfrugter og intet andet vil du stadig tabe dig.

  Fik af en diatist også fortalt, at hvis man indtager “i forhold til kropsbygning” for mange kulhydrater har kroppen 6 timer ca til at forbrænde dem ellers omdannes de til fedt.
  Dvs. spiser du en kraftig hulhydrat-holdig aftensmad f.eks. kl 19:30 og går i seng 22:00 (2,5 time senere) vil det være meget skadeligt for dit vægttab!
  Prøv som udgangspunkt at have spist dit sidste større måltid før kl: 19:00.

  Det er min opfattelse og hvad jeg har fået fortalt, håber I kan bruge det til noget. Har tabt 18 kilo ren fedt ved de få tips jeg fik givet på under 5 måneder.

 4. Du siger, at i æg, er blommen det der giver alt fedtet og eftersom du siger at når man kun har æggehviden, så har man kun proteinet tilbage, så går jeg ud fra at de 3% kulhydrat er med i blommen?
  – Og når du siger blommen er så dårlig, hvorfor forslår du så at man spiser æg til frokost og aftensmad?
  – Og feta ost? Har ikke styr på det, men er der ikke vildt meget fedt i?

  • Du piller blommen ud af ægget, og så er det helt fint at spise.
   Feta osten er rimelig fed, men til gengæld er der masser af undersøgelser der viser, at fed ost indeholder en lang række gode stoffer for kroppen. Men husk på, det er jo ikke fedtet der er problemet i denne “kur”, men kulhydraterne. (Det er selvfølgelig aldrig godt at spise alt for meget fedt).

 5. Broccoli og kål er lige præcis det jeg har fået af vide af mine læge, at jeg skal erstatte mine mange rodfrugter med. Og at jeg ville have godt af at spise det jævnligt.

  • Det har han nok sagt fordi broccoli og kål indeholder rigtig mange gode vitaminer og mineraler samt en masse fibre som er gode for din fordøjelse. Der er også nogle gange stor forskel på hvad der er sundt og hvad man taber sig af. Generelt kan man vel sige det er sundt at spise mange grøntsager + magert kød + grove kulhydrater i begrænsede mængder. Det er ikke sundt at leve 100% kulhydratfrit ligesom det heller ikke er sundt at leve 100% fedtfrit. Men generelt at skære ned på kulhydrat og fedt er en god idé for de fleste.

 6. Nævn alle de grøntsager med kulhydrater taaaak

 7. Prøv at kigge på fødevaredatabanken (http://www.foodcomp.dk/v7/fvdb_foodnutrlist.asp?CompId=0008).
  Det er en liste over alle fødevarer fordelt efter hvor meget kulhydrat der er i dem. Dem nederst på listen har ingen kulhydrater.

 8. Når man så er færdig med kuren (ca. 2 uger) hvad skal man så gøre for ikke at tage på igen? fordi man kan jo ikke leve resten af livet kun af salat, æg kød o.s.v. Jeg savner i hvert fald brødet, som rugbrød og brød til morgenmad :-)
  ps. må man godt spise havregrød?

 9. Taber man sig også hvis man kun spiser noget med kulhydrater om aftenen, altså hvis man spiser en masse salat og måske to stykker brød, eller en pandekage fyldt med grønsager?
  og man spiser IKKE noget med kulhydrater om dagen!

 10. Jeg er ved at starte på at spise mad uden stivelse.
  Ved i om det kan kombineres med mad uden Kulhyrater?
  Jeg kan se inde på fødevare databasen at de ting med få kulhydrater, også kan have høj fedtindhold. Og det kan jeg jo godt se om lidt irriterede, men det er helt i orden eller hvordan?

  Håber i kan hjælpe :)

 11. Hejsa.
  I Sverige er der lige nu en hel epidimi med at spise lave kulhydrat mad. Kuren kaldes LCHF
  LC = lav kulhydrat HF = høj fedt.
  Så altså hvis men vil over at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater, må man ikke skære ned på begge. Hjernen har brug for brændstof og når kulhydraterne tages ud af maden skal fedt tilføjes da kroppen kan lave fedt om til hjerne-mad.
  Pas på ikke at skære både fedt og kulhydrat ned for så er det at trætheden tager over. Det er ikke nødvendig. Læs mange af de Svenske sider om LCHF der er rigtig meget information.
  Personligt har jeg tabt mig 6 kg på under en måned. På kuren spises kød og grøntsager, smør og fløde, mayonaise og cremefreise. Mens alle rodfrugter og stivelse, sukker og mælk udelukkes.
  Jeg synes når først man er på kuren er det ret let at holde sig fra søde ting. De første 3-4 dage er de værste, men så er det som om man er blevet renset for sin sukkerafhængighed og det kører bedre derefter.
  Jeg har ikke prøvet at gå tilbage til normal kost efter 3 dage, da det jo er lige der kroppen begynder at forbrænde fedt i stedet for kulhydrater. Men da jeg ikke har prøvet det kan jeg jo ikke sige det ikke er godt.
  Held og lykke til jer der prøver kuren.

 12. Hejsa,

  Der er mange forskellige diæter, og den bedste, er uden tvivl ( Ikke engang en diet, men en levevis ) Stenalderkost, sådan som det fra naturens side, er meningen vi skal leve, før landbruget kom til… Når det så er sagt, så tror jeg at det med vægten, også har noget med tankerne at gøre… Dette jeg nu vil skrive, er ikke noget jeg vil anbefale nogen at prøve, da det på ingen måde kan være sundt, jeg nævner det kun, for at vise, at man kan gøre meget, uden at det påvirker ens vægt!!!

  Den seneste tid ( Jeg vil ikke lige nævne hvor langt et forløb det har været ) har jeg været igennem et test projekt, hvor min kost har været hård, ikke så meget maden, men alt det andet, som jeg kommer til senere… Da jeg arbejder mest om natten ( Med min hjerne ) så kommer jeg først i seng om morgenen, og står lidt forskelligt op, nogen gange før middag, og andre gange, kan den godt blive 15:00…

  Mit første måltid er så omkring 17:30, hvor det kan være alt fra Medister, Kartofler, Rødkål, Franske Kartofler og Sovs, og jeg æder igennem kan jeg godt sige 😀

  Det næste måltid, tager jeg så klokken 23:00, hvilket består af en Sandwich, 2 skiver fuldkorns Sandwichbrød, Mayonaise, Sennep, Ost der dækker hele brødets kvadrat, 1 skive Skinke, 1 Skive Bierwurst, 1 skive Kamsteg, 1 Tsk Sesamolie, 1 Tsk Mexikansk Grill Krydderi, MUMS siger jeg bare 😉 Nogle gange, også en håndful Peanuts…

  Som det sidste måltid, lige inden jeg ligger mig til at sove, spiser jeg alt fra 6 Ristede Pølser, 2 skiver Rugbrød, Karry, Ketchup og Sennep, revet Ost, enten Cheddar eller mozzarella… Nogle gange 6 Rundstykker…

  Nu tænker nogle måske, at når det kun er 3 måltider, så er det måske ikke så slemt, eller jeg måske dyrker meget motion eller arbejder hårdt… Nej, dette projekt har været uden motion, og jeg laver regnskab som arbejde… Det er jo mange kalorier, det kan vi vidst godt blive enige om, men det er så ikke det værste, det er nu den tidligere advarsel kommer ind, for vi ved jo alle godt, at alkohol ikke er det bedste, hvis man er på kur… Hvis der er nogen læger der kigger med, kig venligst væk nu 😛 Udover den kost jeg nu har nævnt, skal det også lige siges, at dette projekt, også krævede 3 øl + 70cl Vodka, ja du læste rigtigt, en HEL flaske ( Det har været et interessant projekt 😛 ) Vodkaen alene rammer let 1610 Kalorier, hvilket jo er over 50% af det daglige kalorie indtag, i en normal kost… Jeg har ikke taget noget som helst på :O Vi kan hurtigt blive enige om, at hvad man spiser, har noget at gøre med vægten, men jeg tror altså også, at det har noget at gøre med ens tankegang, viljen til at vil tabe sig, sætter et eller andet i gang i kroppen, som får kroppen til at nedbryde alt det man putter i kroppen…

  Det med at man ikke må spise, flere timer før man går i seng, er mere en vandre historie, det dumme ved at spise ligefør sengetid, er at så får kroppen ny energi, og det skal den jo ikke have, når den skal sove 😛 Kroppen forbrænder også når du sover, og kroppen forbrænder kun når der er noget at forbrænde, derfor i god kost, er det også altid anbefalet, at man får 6 måltider om dagen, selvfølgelig ikke 6 store måltider, men ved at fodre kroppen lidt hver tredje time, så er forbrændingen i konstant funktion…
  Grunden til jeg lige skrev alt dette, var bare et eksempel på, at man heller ikke skal blive FOR langt ude med sin kost, at man også skal have lov til at kunne leve!!! Men ja, hvis man ikke kan holde sig fra sukker og stivelses produkter, så skal man tælle kalorier, ellers kan man i bund og grund, gøre lige hvad der passer en :)

  Held og lykke

 13. Hej. Jeg vil gerne vide om man stadig kan bruge denne kur selvom man er helt normalvægtig, men gerne vil tabe det sidste fedt på maven? Eller skal man sætte mængden på mad ned? Jeg dyrker daglig motion.

  • Hej Emilla.. Der findes ikke noget “punkt-tabning”. Det vil sige, du kan ikke sige til din krop, at du vil tabe dig på maven – sådan fungerer vægttab desværre ikke :-). Hvis du er normalvægtig, så bare spis en frikadelle mindre, og bliv ved med at motionere – så kommer det ligeså langsomt. Dette er en “ekstrem” kur, der i mit tilfælde kun er brugt i forbindelse med marathon løb.

 14. Personligt er jeg så småt ved at vende mig til et liv uden brød, savner det ind imellem, men sulter bestem ikke.

  En lækkert ret er eks. En æggekage med feta, jeg moser fetaen med en gaffel og blande den med hele æg krydderier, urter og salt, steger løg pg skinke i strimler og hælder så æggemassen ved, steg evt under låg til færdig… Husk de er salt i feta, så spar på salten. Smager super godt med purløg, forårsløg og tomat. Mætter også godt.

 15. En lige vel drastisk måde at leve på Ole :-). Men hvis du ikke får flere kalorier end du naturligt forbrænder, så tager du ikke på. Og at du så rent faktisk spiser færre gange end normalt, betyder jo også, at du får færre kalorier over 24 timer.

  Generelt hvis du vil tabe dig – så gå efter retningslinjen. Luk munden og let røven.
  Spis færre kalorier og dyrk noget motion.

  Jeg har lavet en rettelse i teksten omkring grøntsager – for der er kulhydrater i de fleste grøntsager.

Speak Your Mind

*